Het project bevindt zich op een typisch boerenerf met een aantal historische gebouwen. Aan de voorzijde bevindt zich aan de rechterkant van het centrale pad een 17e eeuwse monumentale boerderij (Rijksmonument) met daarachter een grote stal en de kenmerkende hooiberg. Vanaf de 19e eeuw is de functie veranderd naar een kaasboerderij. Aan de linkerkant van het pad bevinden zich een aantal schuren uit die periode. Vanaf 1966 is het Scoutcentrum er gevestigd. Het scoutcentrum is de afgelopen decennia gegroeid naar een veelzijdige accommodatie met een groot kampeerterrein.
Gaandeweg de jaren is het erf achter de historische gebouwen dichtgeslibd met allerlei ad hoc geplaatste gebouwtjes, overkappingen, opslag, schuttingen enzovoort. Gezien de enorme groei van het aantal kampeerders ontstond er behoefte aan meer douches, toiletten en aanvullende faciliteiten. Ook is structurele ruimte nodig voor o.a. kantoor- en vergaderruimte, een winkel, een ruimte voor de medewerkers en enkele andere functies.
Boon architecten heeft de competitie gewonnen door als enig bureau het gevraagde programma op de splitsen in drie gebouwen waardoor ontsluiting gevonden wordt op de aanwezige typologie en schaal van de erfgebouwen. Het voorstel voorziet in een totale vernieuwing van het achtergelegen erf door sloop van alle daar aanwezige gebouwtjes, overkappingen enzovoort en drie zorgvuldig geplaatste schuren.
In overleg met de gemeente Capelle aan den IJssel is het bestemmingsplan aangepast op basis van de ontworpen lay out.
Het ontwerp voor de scoutinggebouwen is zeer duurzaam, zowel qua energieconcept als materiaalgebruik. De zorgvuldige inpassing op de locatie draagt bij aan duurzaamheid in ruimtelijk culturele zin.